Christelijke doula - Midden Nederland

Ondersteuning tijdens je zwangerschap,

bevalling of kraamtijd.


Blog Layout

Bevallen zonder ruggenprik

Rianne Versteeg • sep. 25, 2022

TANDARTS // Ik lag van de week in de tandartsstoel en ik probeerde te ontspannen. Want ik weet uiteraard: Ontspannen = minder pijn.

Relax Rianne, jij kunt dit. Niet op de pijn letten, maar focussen op het einddoel. Straks heb je je baby! Eh, ik bedoel, een stralend gebit.


Toch koos ik bij voorbaat al voor een verdoving bij de tandarts, omdat ik wist dat het veel pijn ging doen.
Waarom zou je wel een verdoving nemen bij de tandarts, maar geen pijnstilling tijdens je bevallingen? Ik maakte deze keuze heel bewust en ik ga je uitleggen waarom.


1. Allereerst: ik nam eigenlijk wel pijnstilling tijdens mijn bevallingen. Ik ging namelijk onder de warme douche staan, nam een warm (beval)bad, gebruikte een warme kruik, kreeg tegenruk van mijn partner – allemaal manieren om de pijn te verminderen en dragelijker te maken. Ik gebruikte dan misschien geen medicatie, maar deed zeker wel aan pijnbestrijding!

2. Omdat tandpijn (en de meeste andere pijn) een alarmfunctie heeft. Joehoe, er gaat iets niet goed, doe iets! Bevalpijn daarentegen is geen signaal dat er iets mis gaat, maar juist een signaal dat er iets heel goed gaat. Je lichaam is hard aan het werk met een natuurlijk proces: ze zorgt dat je kindje naar buiten komt. Zoals je spierpijn kunt voelen wanneer je sport. Tijdens je bevalling is je lichaam is aan het pieken; ze levert een topprestatie.

3. Omdat, in tegenstelling tot een verdoving bij de tandarts, een ruggenprik het natuurlijke proces van de bevalling in de war kan gooien. Het zorgt dat je een grotere kans hebt op andere interventies tijdens je bevalling en meer risico loopt op een kunstverlossing of keizersnede.

4. Omdat je bij het opvangen van weeën meestal bewegingsruimte hebt en kunt zoeken naar en houding die helpt om de pijn te managen. Daarbij kun je zuchten, zingen of oergeluiden maken die je helpen de weeën door te komen. In de tandartsstoel kan dat niet.

5. Omdat je lichaam zelf pijnstillers aanmaakt als je bevalt. Als reactie op natuurlijke weeën komen er endorfines vrij: een morfine-achtig stofje dat zorgt dat je je chill voelt en minder pijn ervaart. Lichaamseigen pijnbestrijding dus.

Ongeveer daarom.

// Tot slot: Het maakt mij niet uit op welke manier jij je pijn wilt managen tijdens je bevalling. Wel vind ik het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Er is bijvoorbeeld meer pijnstilling te bedenken dan alleen een ruggenprik. Heb je wel eens van de Tens gehoord? Een gouden apparaatje (figuurlijk dan) die zonder bijwerkingen op natuurlijke wijze de pijn van de weeën dragelijker maakt door het afgeven van pulsen. De Elle Tens heb ik altijd in mijn doulatas en kun je laagdrempelig uitproberen. Daarnaast bestaat er ook een pethidine-injectie, morfinepompje en lachgas. Deze zijn niet allemaal in elk ziekenhuis verkrijgbaar, maar het is de moeite waard om ernaar te vragen als je medische pijnbestrijding overweegt.

door Rianne Versteeg 13 okt., 2023
Pijnloos bevallen dankzij Jezus? Over 'Supernatural Childbirth' en bidden voor een pijnvrije bevalling.
door Rianne Versteeg 25 jun., 2023
WAAROM EEN CHRISTELIJKE DOULA? // Ken je het rustgevende, pijnstillende effect van iemand die er helemaal voor je is? Bij een bevalling noemen we dit het doula-effect. Uit analyse van meerdere onderzoeken is gebleken dat vrouwen die tijdens hun hele bevalling door één dezelfde persoon (anders dan de partner) worden gesteund, aanzienlijk minder behoefte hebben aan pijnstilling. Ook zijn er bij deze bevallingen minder medische interventies nodig en gaat het na de geboorte vaak beter met moeder én kind. Zo'n groot verschil kan een doula maken. Een doula is iemand die behalve het ondersteunen, bemoedigen en dienen geen andere agenda heeft. Die niet op de klok kijkt en er gewoon helemaal voor jullie is. Een stukje mentale zorg, naast al het medische. Een christelijke doula doet ongeveer hetzelfde als een doula die niet gelovig is. Toch is er een belangrijk verschil: zij kent jouw Maker. Zij weet waar je je vertrouwen vandaan haalt als het zwaar is. Ze snapt dat een Bijbeltekst, christelijke muziek of gebed een bemoediging voor je kunnen zijn. Ze bidt voor je. Lijkt het je fijn om een extra steun en toeverlaat te hebben tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Vindt jouw partner het een fijn idee als hij niet in zijn eentje verantwoordelijk is voor jouw mentale ondersteuning? Willen jullie samen goed voorbereid de bevalling in gaan? Zeker weten dat er een vertrouwd gezicht naast je staat, waar de bevalling ook plaatsvindt en hoe lang die ook duurt? Dan is een doula een goed idee. Klik op de knop om te ontdekken welke christelijke doula's er in jouw omgeving werkzaam zijn!
door Rianne Versteeg 17 feb., 2023
BENAUWD // Wanneer je angstig bent, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Er is één hormoon dat daar fantastisch tegen werkt: oxytocine. Oxytocine verlaagt cortisol juist; deze twee kunnen niet tegelijk pieken. De stress van cortisol kan niet blijven bestaan wanneer oxytocine rijkelijk stroomt. Hoe dat in de praktijk werkt? Knuffelen, aangenaam aangeraakt worden, over fijne dingen praten, samen zingen of lachen - deze dingen verhogen je oxytocine en werken dus stressverlagend. Oxytocine maakt kalm en geeft ademruimte. In de Bijbel staat het heel treffend: Volmaakte liefde drijft angst uit (1 Joh. 4:18). Je kunt gewoonweg niet èn volledige liefde ervaren, je veilig en geliefd weten, èn angstig zijn. Één van beide zal sterker zijn en de ander belemmeren. Oxytocine (het liefdeshormoon) speelt een onmisbare rol tijdens je bevalling. Het zorgt onder andere voor effectieve weeën en de hechting met je kindje. Angst en stress remmen en verstoren dit hormoon. Wanneer je gespannen bent, zal dat het proces van ontsluiten tegenwerken. Dit waarom het zo belangrijk is om je angst in de ogen te kijken voordat je gaat bevallen. Ben je bang voor je bevalling? Laten we hierover in gesprek gaan. Ik denk graag met je mee over wat jou zou kunnen helpen om die angst minder ruimte te geven. Laten we samen zoeken, voelen, praten, bidden - en als je wilt sta ik als doula naast je wanneer je bevalt. Je kunt mij zien als een ambassadeur van Gods liefde. En je weet; in aanwezigheid van die liefde krijgt de angst het benauwd.
Share by: